top of page
  • Writer's pictureKuulopiste

Kuinka hakeutua kuulontutkimuksiin?

Päivitetty: 27. huhtik. 2023

En saa puheesta kunnolla selvää.
Ovikellon ja puhelimen hälytysääni ei kuulu.
Television ja radion äänenvoimakkuus on säädetty kovemmalle.
Karttelen tilaisuuksia, joissa on paljon ihmisiä ja hälyä.

Kuulostaako tutulta? Moni sinnittelee huonon kuulon kanssa vuosia.

"Ei sitä kaikkea tarvitsekaan kuulla" on hyvin käytetty fraasi, jonka sanoma on aika heittää romukoppaan.


Kyllä. On tärkeää kuulla mitä ympärillä tapahtuu.Huonokuuloisuus koskettaa yhä useampaa


Yleisin kuulonaleneman aiheuttaja on ikääntymisen myötä tapahtuva kuulon heikkeneminen, ja se voi alkaa jo työikäisenä. 65-vuotiaista joka kolmannella ja suurimmalla osalla 75-vuotiaista kuulo on heikentynyt. Kuulonalenemiseen on myös muita syitä mm. meluvammat sekä erilaiset korvasairaudet.


Ajatus huonokuuloisuudesta voi olla monella pinttynyt vanhuksiin ja suuriin, vinkuviin kuulokojeisiin. Siinä missä silmälasit mielletään tänä päivänä tyylikkäiksi asusteiksi, kuulokoje aiheuttaa monissa voimakkaita tunteita huonommuudesta ja häpeästä.


Hoitamattomalla kuulovammalla on kuitenkin huonoja seurauksia, kuten muisti- ja oppimisvaikeudet.

Huonon kuulon tai tinnituksen kanssa sinnittely vie arjessa tuhottomasti voimavaroja. Kuulo-ongelmien kanssa ei pidä jäädä yksin. Apua löytyy kyllä ja audionomit ovat tämän alan erikoisasiantuntijoita.Kuva: Äänieriön sisältä.


Varaa aika audionomin vastaanotolle


Audionomi, eli kuulontutkija on kuuloalan ammattilainen. Audionomit työskentelevät usein yksityisinä yrittäjinä tai terveydenhuollossa polikliinisen kuuloaseman yksiköissä.


Kuulopisteen audionomille ajan voi varata kätevästi netistä

soittamalla numeroon 044 3520474

tai yksinkertaisesti käymällä liikkeessämme.


Meille pääsee kuulontutkimukseen jopa samana päivänä, myös ilman lähetettä.


Jos sinulla on yhtäkkinen ja akuutti kuulonalenema, ota yhteyttä suoraan korvalääkärin vastaanotolle.

Joskus huono kuulo voi johtua myös korvakäytävän tukkivasta vahatulpasta. Korvavahan muodostuminen on yksilöllistä, ja jotkut meistä joutuvat huolehtimaan korvien säännöllisestä puhdistamisesta. Paljon vahaa sisältävä korvakäytävä on myös este kuulontutkimukselle.Agr - eli äänesaudiometriatutkimus


Audionomin tekemiä tutkimuksia ovat äänesaudiometriatutkimus, johon kuuluvat ilmajohto- ja luujohtotutkimukset, puhetesti sekä epämiellyttävyyskynnys.


Kuulontutkimus tehdään äänieriössä - eli äänieristetyssä, pehmustetussa kopissa. Tutkittava saa kuulokkeet korvilleen ja painonapin käteen. Tutkittava istuu äänieriössä, jolloin kuulontutkimuksessa annettavat piippausäänet tai puhetestissä kuuluvat sanat eivät sekoitu kopin ulkopuolella kuuluviin ääniin - näin tutkittavan kuulontutkimus-tuloksesta saadaan mahdollisimman tarkka.


Audionomi antaa ohjeita tutkimuksen jokaisessa vaiheessa ja tutkittavan tehtävänä on käytännössä painaa nappia kuullessaan piippausääniä, audionomin ohjeiden mukaisesti. Piippauksiin reagointi luo audionomin päätteelle yksilöllisen kuulokäyrän, eli kuulon tasoa esittävän audiogrammin.Kuulontutkimuksen tulos läpikäydään audionomin kanssa heti tutkimuksen päätyttyä. Yleensä tässä vaiheessa huoli häviää, kun tieto oman kuulon tasosta selviää ja on näkyvillä konkreettisesti.


Mikäli kuulon taso on alentunut merkittävästi, audionomi suosittelee kuulonkuntoutuksen aloittamista ja kertoo eri vaihtoehdoista jatkotoimenpiteitä varten.


Kuulokoje on yksi kuulonkuntoutuksen apuvälineistä ja nykyaikaista huipputeknologiaa edustavat kojeuutuudet auttavat ylläpitämään mahdollisimman luonnollista elämää kuulonalenemasta huolimatta.Kuulontutkimus kotona

Kuulontutkimukset, kojesovitukset ja kuulokojeiden säädöt on myös mahdollista teettää kotona henkilöille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse itse vastaanotolle.Kuulontutkimus on sijoitus omaan hyvinvointiin


Meillä Kuulopisteellä on tärkeää, että meihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä minkä tahansa kuuloon liittyvän asian kanssa - oli se sitten huoli omasta tai läheisen kuulosta.


ANNA HYVÄN KUULUA!


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page